Hoogsensitiviteit herkennen en begeleiden in je coachpraktijk
HSP kenmerken zijn soms lastig te onderscheiden. Misschien heb je wel eens gesprekken met mensen die aangeven snel moe te zijn en last kunnen hebben van geluiden of geuren. Vraag jij je dan af of dit hoogsensitiviteit kan zijn of dat het toch te maken heeft met iets anders? Je bent niet de enige coach die wel eens twijfelt of cliënten hoogsensitief zijn of niet. Het kan soms ook best lastig te onderscheiden en herkennen zijn. In dit artikel nemen we je daarom mee in de wereld van hoogsensitiviteit.
Als iemand kenmerken heeft van hoogsensitiviteit is het belangrijk om niet direct conclusies te trekken, want er zijn meer redenen waardoor iemand heel sensitief kan zijn. Zo had ik eens een cliënt die super hoog sensitief was voor de sfeer en emoties van anderen. Ze voelde haarfijn aan wat de ander nodig had en wat de ander uitstraalde. Ze wist het als iemand rust nodig had of juist even een praatje wilde maken. Maar toen we aan de slag gingen met het verleden verwerken waarin zij een heel ingewikkelde relatie had gehad met haar vader die verslaafd was en plotseling kon ontsteken in ontzettende woede en agressie bleek ze niet hoogsensitief te zijn. Ze had zichzelf, als coping met haar situatie, aangeleerd om heel haarfijn aan te voelen hoe het met de ander gaat.
Zelf had de cliënt zichzelf al wel hoogsensitiviteit toegedicht, want ze voldeed aan voldoende kenmerken op een test die ze had gevonden op internet. Tijdens het verwerkingsproces was het voor haar daardoor heel lastig toen dingen gingen veranderen. Door de verwerking had ze haar hoge sensitiviteit niet meer nodig en kwam ze meer tot ontspanning. In die ontspanning was ze minder sensitief. Gelukkig kon zij leren om de aangeleerde sensitiviteit in te zetten wanneer dat helpend is en toegevoegde waarde heeft zonder altijd ingespannen sensitief te zijn uit ‘angst’ dat iemand kan omdraaien als een blad aan een boom.
Je ziet dus het belang van het herkennen van hoogsensitiviteit en het belang van het verwerken van het verleden.
tekst gaat onder afbeelding verder…
Opruimen
Bij TotalBalance werken we niet voor niets met een methode waarbij we allereerst kijken naar waar iemand vandaan komt. We onderzoeken de ervaringen in het leven en waar nodig ruimen we oude rommel op. Ondertussen hebben we al vele jaren duizenden mensen begeleid en we zien elke keer weer hetzelfde: het opruimen van het verleden en dit aan God overgeven is zo bevrijdend! Die bevrijding hebben we nodig om te ontdekken hoe God ons daadwerkelijk heeft gemaakt. Alle lagen, maskers en patronen mogen we afleggen om onszelf te ontdekken zoals we zijn geschapen.
Vervolgens is het belangrijk dat we, als iemand dan hoog sensitief lijkt te zijn en blijven, niet een algemeen stickertje hoogsensitiviteit op iemand plakken. Het hele label HSP werkt stigmatiserend en stopt je in een hoekje van snel overprikkelde mensen. Er bestaan nog altijd veel vooroordelen over hoogsensitieve mensen.
Verschillende gebieden
Daarom leren wij bij TotalBalance onze coaches in onze vervolgopleiding (de Senior Coach Opleiding) om met cliënten te onderzoeken waar iemand precies sensitief voor is. De één is vooral gevoelig voor geur, de ander voor smaak. Weer een ander is gevoelig voor sfeer of voor de omgeving. We onderscheiden 9 gebieden waarop je hoogsensitief kunt zijn. Sommigen hebben een sensitiviteit op één gebied en anderen op heel veel gebieden (of zelfs allemaal).
Het gaat uiteindelijk helemaal niet zo om of iemand ‘sensitief’ is, maar vooral om ‘waar hij dan sensitief voor is’. Misschien is ieder mens wel gevoelig op één gebied, of in ieder geval ‘gevoeliger’ op dat ene gebied dan de andere gebieden. HSP wordt steeds meer en vaker een ‘diagnose’ en steeds vaker willen mensen graag weten of ze definitief HSP hebben of niet. Alsof weten dat je ‘HSP bent’ helpt. Uiteindelijk helpt het label niet. Het helpt veel meer als je weet waar jij exact gevoelig voor bent.
Kom jij vaak hoogsensitieve mensen tegen en wat kun je hen bieden? Deel het hieronder met elkaar.
Klik op een ’tag’ voor meer artikelen.
Boekentip
Leven met sensaties – Winnie Dunn
Dit boek behandelt vier sensorische patronen: Zoekers, Toeschouwers, Vermijders en Sensors. Leven met sensaties verklaart hoe jouw individuele sensorische (zintuiglijke) patronen de manier beïnvloeden waarop jij reageert op alles wat je meemaakt. Aan de hand van de vragenlijst kun je een indruk krijgen van jouw eigen sensorische patroon en dat vergelijken met de antwoorden van anderen. Het helpt je te begrijpen hoe conflicten op sensorisch gebied ontstaan en hoe je daar het beste thuis en op je werk mee kunt omgaan. Met de informatie in dit boek kun je de juiste soort kleding, werk en woning kiezen en begrijpen waarom je zulke keuzes maakt.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!