Geloof jij dat je een totale balans kunt bereiken?
Geloof jij er in? Dat je in totale balans kunt komen en zijn? Veel cliënten geloven er niet meer in en veel mensen hebben ook een verkeerd beeld van die ‘totale balans’. Veel mensen hebben het idee dat ‘totale balans’ iets ‘hemels’ is. Een manier van leven waarbij je je altijd gelukkig, fijn en fantastisch voelt. Belangrijk om eens te kijken naar wat ‘totale balans’ precies betekent.
Veel mensen raken uit balans in het leven. Ze zijn niet meer in balans door gebeurtenissen, omstandigheden in combinatie met karakter, eigenschappen en bijbehorende valkuilen. Daarnaast hebben ze dus vaak ook niet helemaal het juiste beeld van wat ‘balans’ betekent en ze bereiken die balans daardoor eigenlijk nooit.
De gevolgen van niet in balans zijn en je niet in balans voelen is dat je je vertwijfeld kunt voelen in het leven. Je ervaart geen innerlijke rust. Misschien ken jij het wel, dat gevoel van lichte verwarring, zo’n vaag gevoel dat dit het toch nét niet is allemaal.
Leert de Bijbel ons dat we in balans kunnen zijn en komen? Ja, dat leert het ons wel. Het Nieuwe Testament laat heel duidelijk zien dat we van nature uit balans zullen zijn, maar dat als we Christus aannemen en wedergeboren worden er balans in Christus kan zijn. “Blijf in mij” zegt Jezus. Dat we in het leven ook steeds weer uit balans kunnen raken en kunnen struikelen, klopt ook. Maar het is dus belangrijk om onze balans in Christus te vinden.
tekst gaat onder afbeelding verder…
Vijf gebieden
Er zijn 5 gebieden in ons leven waar we ongeveer evenveel aandacht aan mogen geven om ons in balans te kunnen voelen. Belangrijk is wel om daarbij te beseffen dat balans niet betekent dat je je altijd gelukkig zult voelen. Tot Jezus terugkomt zal er ook lijden zijn op deze aarde. Balans betekent dat je datgene aandacht geeft wat aandacht nodig heeft, weet dat je gelukkig bent (ook al voel je het niet) én vooral dat je de juiste voeding binnenkrijgt.
Geloven
Bovenaan staat het gebied ‘geloven’. Dit is het gebied dat het meest belangrijk is om aandacht aan te geven in je leven. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:
- Hoeveel tijd besteed ik aan het woord van God?
- Lees ik elke dag even in de Bijbel (bijvoorbeeld 15 minuten per dag)?
- Vind ik het belangrijk om aandacht aan God te geven door naar de kerk te gaan?
- Hoe aanbid ik God en wanneer?
- Op welke manier heb ik God lief boven alles en mijn naaste als mijzelf?
Groeien
Groeien is het tweede gebied waar we naar kijken. We hebben het als mens nodig om ons te blijven ontwikkelen. Van nature verlangen we ook naar groei en ontwikkeling. Stel jezelf eens de volgende vragen:
- Wat vind ik interessant om nog eens te leren?
- Welke training of cursus zou ik nog wel eens willen doen?
- Doe ik het juiste werk (dat bij mij past) en wat kan ik nog leren voor mijn werk?
- Als ik ambities hebt voor ander werk, welke opleiding zou ik dan kunnen doen?
- Hoe wil ik persoonlijk nog groeien en wat heb ik daarvoor nodig?
Genieten
We mogen ook genieten in ons leven. God geeft ons mooie dingen om te zien, horen, ruiken, voelen en proeven. En we mogen ook genieten van rust. Stel jezelf eens de volgende vragen:
- Mag ik genieten van mijzelf?
- Waar geniet ik écht heel erg van en kan ik dat vaker doen?
- Wat zie ik graag, wat hoor of ruik ik graag, wat voel ik graag en wat proef ik graag?
- Plan ik voldoende ‘genietmomentjes’ in?
- Heb ik voldoende rust in mijn leven om van te genieten?
Gezond leven
Een ander belangrijk gebied is gezond leven. Het is belangrijk om onze slaap, onze voeding, onze beweging én onze gedachten gezond te houden of te (laten) maken. Stel jezelf daarom de volgende vragen:
- Slaap ik gezond en wat kan ik doen om dat te verbeteren?
- Eet ik gezond en biologisch? En wat kan ik nog verbeteren?
- Beweeg ik voldoende en kan en wil ik meer of anders bewegen?
- Denk ik gezond en kan ik de Heilige Geest vragen om mijn denken te vernieuwen?
- Voel ik mij gezond en fit en wat heb ik nog nodig om mij fitter te voelen?
Liefhebben
Het onderste gebied is het fundament van het rijtje. De liefde is het fundament voor de vijf gebieden en de Bijbel laat ons zien hoe belangrijk dat is. Stel jezelf de vragen:
- Heb ik God écht lief boven alles en wat kan ik Hem nog geven?
- Hoe kan ik mijzelf liefhebben en van mijzelf houden?
- Hoe kan ik een ander liefhebben op dezelfde manier als ik ook van mijzelf houd?
- Wat kan ik morgen voor een ander doen (geef een concreet antwoord dat je écht uitvoert morgen)?
- Wat kan ik structureel voor een ander (of anderen) doen de komende tijd?
Deze vijf gebieden hebben ieder evenveel aandacht van ons nodig. We mogen ons bezighouden met ons geloof, met onze groei, we mogen genieten, gezond leven én liefhebben. Wanneer jij dit in balans kunt brengen, dan ga je na een tijdje merken dat je hele leven meer en meer ‘in balans’ voelt. En uiteindelijk kun je dan een ‘totale balans’ bereiken binnen de beperkingen van dit leven.
Toekomst
En laten we dan ook uitreiken naar het toekomende leven in de Hemel. We hebben als wedergeboren christen het eeuwige leven gekregen. Dat betekent dat we dat eeuwige leven nu al leven. Wanneer wij onze ogen sluiten om te sterven, zullen we in de Hemel wakker worden. Daar zal het geen gewone ‘totale balans’ meer zijn, maar een schitterende en fonkelende totale balans.
Wil jij nu werken aan het vinden van jouw persoonlijke balans in dit leven? Samen met iemand kijken naar wat je mogelijkheden zijn en ook waar je nog kunt ontwikkelen? Zoek dan eens een TotalBalance coach op en ga in gesprek!
Laat via een berichtje onderaan deze pagina ook weten hoe jij in balans bent gekomen en welke keuzes jij daarvoor hebt gemaakt. Zo help je ook andere lezers met ideeën.
Klik op een ’tag’ voor meer artikelen.
Boekentip
De radicale uitbanning van haast – John Mark Comer
‘Wie ben ik aan het worden?’ Dat was de vraag die John Mark Comer bezighield. Zijn leven leek succesvol, maar vanbinnen zag het er heel anders uit. Tot een mentor hem confronteerde met deze woorden: ‘Ban meedogenloos de haast uit je leven. Haast is de grote vijand van het geestelijke leven.’ Het was niet het antwoord dat hij verwachtte, maar wel het antwoord dat hij nodig had. Te vaak bestrijden we alleen de symptomen van de onrust in plaats van te proberen de oorzaak ervan te achterhalen. In dit boek geeft Comer een roadmap om emotioneel en geestelijk fit te blijven in de chaos van deze moderne wereld