STRESS
Heb je veel stress klachten en
voel jij je overspannen?
Heb je veel stress klachten en
voel jij je overspannen?
Stress, wie heeft er geen last van? Sinds de industriële revolutie is de maatschappij steeds sneller gaan draaien. Er werd voorspeld dat we in de huidige tijd meer vrije tijd zouden hebben door de ontwikkeling van alle apparaten en technologie. Maar het tegengestelde blijkt waar te zijn. We zijn drukker dan ooit.
We werken hard en vaak om de verkeerde redenen, waardoor het stress oplevert. Vaak hopen we waardering te krijgen door steeds ‘ja’ te zeggen. Werkgevers vragen inzet en committment, maar zij zijn niet de enige in ons leven. Familie, gezin, het werk, de kerk en eventueel vrijwilligerswerk; ze vragen allemaal onze tijd en aandacht. We gaan meer en meer merken dat er te weinig tijd is voor alles wat op onze wensenlijsten, to-do lijsten en andere lijsten staat.
We vinden het lastig om de juiste prioriteiten te stellen en we krijgen angst en stress. De gevolgen van al deze stress laat zich raden: Je krijgt een burnout.
Om te beginnen is het belangrijk om te vertellen dat stress op zichzelf niet het probleem is. Het is zelfs een belangrijk en gezond mechanisme van ons lichaam. Stress zorgt ervoor dat we reageren op ‘dreiging’. Een verwonding is een bedreiging voor ons lichaam en daardoor gaat het stress systeem aan. Ook een lange to-do list of vervelende opmerkingen zijn een bedreiging, maar dan voor onze geest en dan gaat het stress systeem ook aan.
Als jij je meer inspant dan dat je kunt ontspannen gaat je stress systeem te vaak aan en gaat het op een gegeven moment niet meer goed uit. Uiteindelijk crasht het systeem en raak je burnout.
Er is een verschil tussen burnout klachten (vermoeidheid, stress, hoofdpijn, verminderde eetlust) en de burnout zelf waarbij je neurohormonaal ontregeld bent. Hoe herken je een burnout? Iemand is lethargisch, uitgeput en heeft mist in zijn hoofd. Er komt niets meer uit de handen van iemand met burnout en slapen lukt niet goed óf juist te goed (je slaapt de hele dag).
Iemand met een burnout is veel gevoeliger voor prikkels doordat het brein te weinig energie krijgt. Ook kan iemand niet meer nadenken, zich niet concentreren en heeft het ook impact op relaties.
Bekijk meer video’s op ons YouTube kanaal
Om te herstellen van stressklachten, burnout klachten of een daadwerkelijke burnout is het belangrijk om te beginnen met het stoppen van het plegen van roofbouw. Je zult even moeten stoppen met alles waarmee je over je grenzen gaat. Dat kan bij stressklachten zijn dat je bepaalde activiteiten of taken niet doet. Bij burnout betekent het dat je stopt met alles.
In deze periode van rust zul je merken dat er ook rouw ontstaat. Verdriet over wat niet is en niet meer lukt. En misschien zelfs wel verdriet en rouw over dat je dacht dit allemaal aan te kunnen en dit blijkt toch niet zo te zijn.
Zodra je wat herstel bemerkt is het belangrijk om te gaan onderzoeken waarom jij steeds over je grenzen bent gegaan. Waarom spande je meer in dan je ontspande? Was je op zoek naar erkenning en waardering? Was je aan het pleasen? Wat heeft jou zo gevormd dat je in deze patronen stapt?
Vervolgens kun je gaan ontdekken hoe God je gemaakt heeft en wat dit betekent voor de prioriteiten die jij hebt te stellen in je leven. Je kunt dan keuzes gaan maken die belangrijk zijn voor jou én je kunt naar anderen ook je grenzen aangeven.
Afhankelijk van of je al een burnout had of alleen nog stressklachten zal het herstel lang of kort duren. Geef jezelf dus ook de tijd voor het herstel die nodig is.
Je mag écht heel hard werken. Dat kan zelfs heel goed voor je zijn! Maar wie hard werkt moet ook hard rusten.
Tijdens het TotalBalance traject ga je altijd aan de slag met het ontdekken waar jij de patronen die je hebt aangeleerd hebt. Zo kun je gaan zien wat de reden is dat jij stressklachten of zelfs een burnout hebt. Als je dat weet dan weet je ook waar je samen met de coach aan kunt werken.
Natuurlijk ga je ook ontdekken welke talenten God in jou heeft gelegd, zodat jij de juiste keuzes kunt gaan maken. Als je alleen dingen doet die écht bij jou passen dan kost het je minder energie en houd je meer energie over voor bijvoorbeeld je geliefden.
Wie hard werkt moet hard rusten
TotalBalance Seniorcoaches nemen ook een officiële stressklachten vragenlijst (burnout test) af en hebben concrete werkvormen die je helpen om te herstellen van een burnout. Zij nemen je aan de hand van een schema voor herstel mee door de fasen van jouw herstel. Heb jij het idee dat je wel eens burnout zou kunnen zijn, dan kun je goed bij een TotalBalance Seniorcoach terecht. Zij stellen de diagnose niet, maar kijken naar jouw symptomen en klachten en handelen overeenkomstig.
Zo kun jij je weer gaan ontspannen en ga je meer werken vanuit rust. Je kunt weer rustig met een kopje thee op de bank zitten in alle stilte en rust zonder dat je in je hoofd van de ene taak naar de andere vliegt.
Bekijk meer video’s op ons YouTube kanaal
Weet je niet goed waar je vastloopt of uit balans bent? Voel jij je onzeker en weet je niet zeker of je op de juiste weg? Of merk je dat anderen je vaak niet begrijpen? Heb je stress of last van overprikkeling?
Bekijk de inspirerende video
Doe de TotalBalance test
Maak de vragen in het digitale werkboek
En weet heel concreet waar jij nog mee aan de slag kunt gaan, welke vragen jij nog hebt en of een TotalBalance traject bij een TotalBalance coach jou verder kan helpen!
Bekijk meer video’s op ons YouTube kanaal