HOOGSENSITIVITEIT
Weten wat HSP kenmerken zijn en
zoek je oplossingen voor overprikkeling?
Weten wat HSP kenmerken zijn en
zoek je oplossingen voor overprikkeling?
Bekende HSP kenmerken zijn een grotere gevoeligheid voor prikkels en een anders werkend filter. Maar ook een diepere verwerking van informatie is kenmerkend voor iemand met hoogsensitiviteit.
Ongeveer 20% (1 op de 5) is hoogsensitief. Er zijn dus best veel mensen die alle prikkels die elke seconde bij ons binnenkomen (ruim 11 miljoen bits aan informatie per seconde) diepgaander verwerken en er gevoeliger voor zijn. Ons bewustzijn kan slechts 50 bits per seconde aan informatie aan en daarom is het filter van ons bewustzijn belangrijk. Bij een HSP’er is dat nét anders afgesteld dan bij andere mensen, waardoor teveel informatie het bewustzijn wil binnendringen. Dat kan dus tot een overweldigd gevoel leiden en het gevoel dat het hoofd overvol is of chaotisch en druk.
De oorzaak van het gevoel van overprikkeling door hoogsensitiviteit zit dus in het filter dat anders werkt, waardoor informatie anders binnenkomt én diepgaande verwerkt wordt. De gevolgen van dit grove filter dat teveel informatie binnenlaat is verwarring en een druk of vol hoofd.
HSP’ers voelen zich sneller onzeker door de overload aan prikkels die binnenkomen in hun bewustzijn. Ze twijfelen dan aan zichzelf, terwijl dat niet altijd terecht is. Het is wel heel begrijpelijk, maar ze voelen zich daardoor soms ongemakkelijk, onbegrepen en misschien zelfs eenzaam.
Doordat informatie ook diepgaander verwerkt wordt hebben hoogsensitieven ook meer tijd nodig om alle prikkels te verwerken. Soms lijken ze daardoor introvert of traag, maar in feite werkt hun brein vooral diepgaander. Ze kunnen zich hierdoor ook onzeker voelen en twijfelen aan zichzelf. Maar ook kan het zijn dat ze allerlei leuke sociale activiteiten niet meer doen om overprikkeling te voorkomen. Zo kunnen ze in een isolement terechtkomen dat niet nodig is.
Overprikkeling symptomen zijn vooral een vol hoofd en piekeren. Negatieve gedachten spoken door je hoofd en je ervaart een chaos in je hoofd. Dan weet je dat je overprikkeld bent. Sommigen worden zelfs misselijk, krijgen hoofdpijn en allerlei andere lichamelijke klachten. Dit voorkomen is dus wel belangrijk, maar de manier waarop je dat doet kan wel verschillen.
Bij hoogsensitiviteit kun je dus op verschillende manieren reageren en met prikkels leren omgaan.
Bekijk meer video’s op ons YouTube kanaal
Ik bespreek een paar manieren om met hoogsensitiviteit om te gaan. Prikkels ‘uitzetten’ kan niet, maar wat kun je dan doen?
Allereerst weten we dat we veel beter om kunnen gaan met prikkels uit de natuur dan met ‘geïndustrialiseerde geluiden’ (geluiden die gekomen zijn met de industrialisatie -> auto’s, apparaten, radio, mechanische geluiden, etc.). Vogels, de wind door de bomen, krekels en zelfs krijsende apen zijn geluiden die wij veel beter kunnen verwerken. Als je dus merkt dat alle prikkels je overweldigen dan is één belangrijke tip al om met grote regelmaat de natuur in te gaan.
Vervolgens is het belangrijk dat je leert omgaan met de prikkels die bij jou het meest heftig binnenkomen. Enerzijds is het belangrijk om te leren aangeven wat je nodig hebt en anderzijds kun je jezelf ook leren om je even voor prikkels af te sluiten. Dat betekent onder andere dat je op feestjes heel bewust je oren even uitzet, zodat je niet al die 5 gesprekken tegelijk meeluistert en tegelijk ook de muziek heel goed hoort.
Als laatste is het heel belangrijk om rust in te bouwen in je leven. Na een feestje moet jij in je agenda meer ‘hersteltijd’ plannen dan iemand anders. Na een feestje even wandelen of in de stilte van de nacht bijkomen kan al helpen, maar wellicht heb je ook de dagen erna nog nodig om bij te komen. Twee feestjes achter elkaar plannen is dus niet zo verstandig. Dat kan betekenen dat je je grenzen moet aangeven en je prioriteiten helder moet hebben.
De TotalBalance methode helpt in basis al om met hoogsensitiviteit om te gaan. Je gaat daardoor effectiever je grenzen aangeven en weet ook wat je nodig hebt om voor jezelf te zorgen.
De TotalBalance Seniorcoaches zijn daarnaast nog extra opgeleid om mensen te begeleiden bij overprikkeling. Zo maken zij gebruik van een professionele HSP test waarbij jij ontdekt op welke gebieden jij voornamelijk hooggevoelig bent. Deze test is uniek bij TotalBalance en we zijn de enige organisatie die 9 gebieden onderscheidt waarop je gevoelig kunt zijn bij hoogsensitiviteit.
Rust in je hoofd is rust in je leven
Als jij weet op welk gebied (of gebieden) jij extra gevoelig bent kun je ook beter nagaan wat je nodig hebt om beter met alle prikkels om te gaan. Sommigen zijn smaakgevoelig, anderen geluid gevoelig en weer anderen relatie gevoelig. Een algemene HSP test zegt daarom niet altijd voldoende, omdat je dan wel weet dát je hooggevoelig bent, maar nog niet waarvoor precies. De professionele HSP test van TotalBalance helpt je om heel concreet datgene aan te pakken waar het precies in zit voor jou.
Je gaat vanuit rust en balans je leven leiden en kan het ontvangen van prikkels voldoende afwisselen met perioden van rust. Dat komt doordat je voor jezelf kunt zorgen en daardoor verdwijnt de chaos in je hoofd en voel jij je kalm en tevreden.
Bekijk meer video’s op ons YouTube kanaal
Weet je niet goed waar je vastloopt of uit balans bent? Voel jij je onzeker en weet je niet zeker of je op de juiste weg? Of merk je dat anderen je vaak niet begrijpen? Heb je stress of last van overprikkeling?
Bekijk de inspirerende video
Doe de TotalBalance test
Maak de vragen in het digitale werkboek
En weet heel concreet waar jij nog mee aan de slag kunt gaan, welke vragen jij nog hebt en of een TotalBalance traject bij een TotalBalance coach jou verder kan helpen!
Bekijk meer video’s op ons YouTube kanaal